Prinsesjes en Martijn, een storm in een glaasje ranja

Het is een verwacht vonnis, waarbij geheel volgens de verwachtingen het Koninklijk huis gelijk zou krijgen en de pedoclub Martijn dus niet. Het vonnis bepaalt dat de eigenaar van een forum primair verantwoordelijk is voor de inhoud. Die verantwoordelijkheid gaat verder dan pas na een klacht iets verwijderen en daarover maakt nu heel Nederland zich druk.

Juristen en andere zwartkijkers menen dat dit vonnis een einde maakt aan de vrijheid van meningsuiting via publieke prikborden. Dus niet alleen fora, maar ook bijvoorbeeld aanplakplaatsen van gemeenten.

Flauwekul natuurlijk. Het vonnis kadert namelijk duidelijk de pedoclub in. De rechtbank noemt met name het bijzondere karakter van de pedosite Martijn. Een aanplakbord voor politieke partijen, een Linux-gebruikersforum of een klantenforum van Planet Internet is volgens dit vonnis duidelijk iets geheel anders.

Vandaar dat ik nog even een foto van Prinses Amalia op deze site zet. Zo'n kind gun je toch een Fanta.

Deze zaak is in het geheel niet uniek en verdient om die reden ook niet de storm die nu in het glaasje ranja woedt.

Toen aids nog nieuw was, publiceerde een krant een artikel over aids. Daarbij werd als illustratie een foto geplaats van een stelletje op een bankje in het park.  De foto kwam uit het foto-archief en had in het geheel niets met het verhaal te maken. Maar wel lullig voor de twee mensen op de foto. Zomaar geassocieerd met aids. Foutje van de krant.

Een foto in een verkeerde context. Ook daarover kwam een rechtszaak en ook daarbij was het vonnis duidelijk: zoiets mag niet, juist omdat de context zo precair is. Een uitgever is ook volgens dat vonnis altijd verantwoordelijk. Het nieuwe vonnis maakt geen onderscheid tussen krant of forum. Een uitgever is een uitgever en die draagt bepaalde verantwoordelijkheden.

Het is dus simpel: precaire context, grotere verantwoordelijkheid. 

Lees ook:Perskaart voor journalistieke webloggers
Lees ook:Google ligt onder vuur
Lees ook:Google tart privacy europeanen
Lees ook:KOFFIEDIK 2008: Vrijheid van meningsuiting onder druk
Lees ook:Sturmgeist89 slacht YouTube af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>