De wet van Moore of de wet van Peters?

Iedereen die zich een beetje met IT bezighoudt kent de wet van Moore wel: elke twee jaar verdubbelt de capaciteit van een pc-chip. Moore is een van de oprichters van chipfabrikant Intel en kan het dus weten. Bizar genoeg heeft Moore al veertig jaar gelijk gekregen en daar komen nog minstens tien jaar bij. Zijn voorspelling stamt van 1965 – mijn bouwjaar – en houdt nog steeds stand.

Maar over een jaar of 10 tot 15 niet meer, zo meent Moore. Het plafond van hoeveel transistorschakelingen er op een chipje van een vierkante inch passen, is bereikt. Oorzaak van dit plafond is vooral de warmte-ontwikkeling in de chip.

 

Nu rijst dus onder de ontwikkelaars de vraag: hoe moet het verder met de ontwikkeling?
Zolang media en pc-gebruikers meer en meer capaciteit eisen, zal de chip meer capaciteit
moeten leveren. Intel meent een oplossing te vinden in
driedimensionale chips. Die zouden beter met energie en dus
warmteontwikkeling omgaan en het model is bijzonder schaalbaar. Groei
volop dus.

Mijn vraag is een stuk eenvoudiger: waarom merk ik zo weinig van de hogere chipcapaciteit? Als ik een processor vervang door eentje met een dubbele snelheid, versnelt mijn computer met ongeveer 5 tot 15 procent, afhankelijk van de test die ik uitvoer.

De wet van Moore lijkt vooral om more te gaan. Nieuwe snellere chip, dus met een nieuw voetje, dus nieuw moederbord nodig, dus andere geheugenkaartjes etc. etc. De it-industrie profiteert beduidend more van die zogenaamd snellere chip, dan ik.

Daarom waag ik me ook aan een voorspelling. De wet van Peters: de 2%-wet. Maximaal 2% snelheidswinst per 100 euro investering in de pc, oftewel: 50 euro per procent snelheidswinst. In dat geval haal ik die 5% snelheidswinst pas als ik 250 euro aan upgrades besteed. We zullen met de nieuwe Quad Core processors van Intel en later ook AMD merken of deze wet klopt.

Lees ook:MacOs X wel op Intel, niet op de pc
Lees ook:Upgrade Microsofts Surface en Pro (hands on video’s)
Lees ook:Al in mei ’14 nieuwe iPhone met groter scherm
Lees ook:Smartphones verslaan tablets en laptops
Lees ook:Galaxy succesnummer van Samsung | S III komt later

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>