Sun koopt MySQl, maar waarom?

Waarvoor Sun het Zweedse Open Source-project MySQl opkoopt is duidelijk: voor 1 miljard Dollar. Kassa voor de ontwikkelaars in Zweden, die als een soort enorme kerstmannen de wereld een super-database gaven, gratis. MySQL verdiende geld aan de enterprise-edities en maatwerktoepassingen. Nu de deal tussen Sun en MySQL wereldkundig is geworden, beginnen ook de speculaties.

Blijft het gratis? Wat gaat Sun ermee doen? Moet ik voor mijn webserver al uitkijken naar een andere database? En wat betekent dit voor Microsoft en Oracle, de twee grote concurrenten op database-gebied?

Oracle en Microsoft SQL-server 

Sun zelf meent met de overname deze Open Source database ook beschikbaar te maken voor de zakelijke markt, een markt waar de database het hart vormt van data en activiteiten dat nooit mag stoppen met kloppen. Dit is vooral een aanval op de DBMS-systemen die deze klanten nu nog voor veel geld bij Oracle en Microsoft moeten kopen. Sun levert overigens een grote bijdrage aan de ontwikkeling van Oracle en de Open Source PostgreSQL (bron: eweek)

LAMP 

LAMP serverEen andere benadering is dat Sun hiermee zich een cruciale positie in de LAMP-serveromgeving heeft gekocht. LAMP – Linux, Apache, MySQL, PHP (Python, Perl) – is de standaard voor vrijwel alle webservers die geen Microsoft draaien. De M in dit verhaal is Sun dus veel geld waard. Sun ondersteunt al vele Open Source-projecten, zoals

RedHat 

En dan is er nog de relatie met Red Hat (grootmacht in het Linux-server segment). Ook RedHat had een oogje op MySQL en zal niet blij zijn met Sun's actie. RedHat kan voor haar web- en fileserverconfiguraties net zo makkelijk overstappen op Postgre SQL, waarmee MySQL meteen een maatje krimpt op de wereldmarkt.

OpenSource-gemeenschap 

De OpenSource-gemeenschap is tot nu toe blij met de inspanningen die Sun verricht in dit segment. OpenOffice.Org is een van de resultaten van Sun's inspanningen. De OpenSource-gemeenschap is echter bijzonder alergisch voor marktpartijen die teveel macht hebben in Open Source-projecten.

PostgreSQL 

PostgreSQLOverduidelijk is dat Sun niet moet gaan rommelen met MySQL. Als ofwel
de licentie ofwel de cross-platform-eigenschap van MySQL door Sun wordt
aangetast, verspeelt het de enorme positie in de LAMP en WAMP (Windows
- Apache – MySQL – PHP) combinatie die in no-time zal worden
overgenomen door PostgreSQL

lijn

Dun draadje 

Kortom: Sun balanceert met deze dure overname op een dun draadje. Het riskeert concurrentiestrijd met Oracle, waarmee het tot nu toe nauw samenwerkte. Het riskeert ruzie met Red Hat, die niet gecharmeerd is van deze deal. Het riskeert ook de OpenSource-gemeenschap tegen zich in het harnas te jagen. En tot slot riskeert het PostgreSQL een grote duw voorwaarts te geven.

Lees ook:Microsoft gaat Open Source
Lees ook:Zucht… Microsoft en Open Source, niet te vertrouwen
Lees ook:Machtsblokken zetten Microsoft op een eiland
Lees ook:MS Visual Studio heeft nieuw wapen tegen Open Source
Lees ook:Minister kiest voor Microsoft, eindelijk verstandig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>