Facebook weigert het Trojaanse paard van Google

Friend Connect FacebookGoogle heeft in de V.S. MySpace als social network om reclame op te plaatsen, Microsoft heeft Facebook. Google's plannetje om via de Plug-in Friend Connect toch de gebruikers van Facebook te bereiken, is nu door Facebook geblokkeerd.

Het is een wat ingewikkeld verhaal. OpenSocial is een door Google gesteund consortium dat sociale netwerken min of meer aan elkaar koppelt: applicaties kunnen via OpenSocial geschreven worden voor meerdere netwerken tegelijk. Helaas doet Facebook niet mee aan dit consortium. Toch wil Google graag ook de Facebook-gebruikers bestoken…

…met de advertenties die bij Google geplaatst zijn.

Om dat te bereiken heeft Google een plug-in gemaakt die ook data van gebruikers van het Facebook-netwerk ontsluit voor het vriendennetwerk Friend Connect. Een achterdeurtje dus om Facebook-gebruikers te kunnen bestoken met advertenties.

Facebook – voor een klein deel van M$ – heeft daar nu een stokje voor gestoken, door alleen de plug-in van Friend Connect te blokkeren. Deze plug-in maakt gebruik van de API die Facebook zelf heeft gepubliceerd en toegankelijk heeft gemaakt voor iedereen. Niet iedereen dus, want Google is een ongenode gast.

Het lijkt een achterhoede gevecht, maar ook dit is een van de slagvelden in de oorlog tussen Google en Microsoft om de wereldhegemonie op internet.

Lees ook:Sociale netwerken scoren slecht, pech voor Google en MS
Lees ook:Mobiele Twitter-app krijgt advertenties
Lees ook:Microsoft en Google vechten om vriendengroepen
Lees ook:Facebook probeert het opnieuw
Lees ook:Microsoft en Google strijden om Facebook

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>