Van werkend naar Open Source

Open SourceAfhankelijk van goed lopende software, een goed lopende pc en aangesloten hardware. Dus gerommel met Linux, Windows, Xen, Dual Boot en al dat soort dingen kan met gestolen worden. Maar soms is het nodig om de fabriek uit te breiden of te moderniseren. Dus inmiddels twee weken bezig met deze forse verbouwing. Helaas zit het niet altijd mee…

Voor de ontwikkeling van enkele domeinen moet ik thuis een Linux-omgeving hebben. Om mijn boeken over Windows-dingetjes te maken, heb ik Windows nodig, voorzien van alle hardware die daarbij hoort. Dus ook een scanner – daar gaat de virtuele omgeving binnen Linux, want die kan dat niet.

Ik kan nog niet zonder Windows 

Ook voor mijn DTP-software heb ik voorlopig Windows nodig, want boeken maak ik op met Corel Ventura. Beetje ouderwets, maar zover te scripten dat ik een boek opmaak in een paar uur, waar concurrenten met luxe Mac'jes en Quark of Adobe dagen over doen. Kortom: mijn pc moet veel en vooral veel verschillende dingen kunnen.

Uiteindelijk kan ik alles wat ik wil in Linux, maar daarvoor moet ik nog heel veel ontwikkelen. Zo zou ik met DTP-pakket Scribus mijn boeken en publicaties op kunnen maken. Goed en uitgebreid DTP-pakket met bijzonder goede Python-scripting. Maar al mijn oude scripts en sjablonen omzetten is een klus van maanden. Dit gaat zeker gebeuren, maar niet meteen.

Dat geldt ook voor het omzetten van al mijn Office-sjablonen naar OpenOffice.Org. De vele Office-macro's kunnen makkelijk omgebouwd worden, maar het kost tijd. Corel Ventura kan overigens echte MS-doc'jes prima importeren en kan met ODT niet overweg.

Alles kan dus op Linux en OpenSource…

Binnen Xen kan ik Windows Vista volledig draaien en dus alle schermafdrukken maken die nodig zijn voor mijn publicaties, maar Xen is een studie op zich. Dit staat overigens wel bovenaan het lijstje van verbouwingen in mijn fabriekje.

Voorts heb ik in Windows met heel veel AutoHotkey-scripts van alles geautomatiseerd. Sterker nog, ik heb enkele programma's ontwikkeld met AutoHotkey die verkocht worden en ik sta op het punt AutoHotkey.nl te gaan exploiteren. Maar ook dit kan allemaal binnen een virtuele omgeving ontwikkeld worden.

OpenSource-extremisten

Alles kan dus OpenSource en Open Standaard maar niet in één keer, in één week of zelfs één maand. En dan gaat het alleen nog maar om mijn eigen kleine fabriekje, mijn eigen bedrijf. Nu willen de OpenSource-extremisten dat de Nederlandse overheden – dat zijn er heeeeeel veel – overstappen op OpenSource en op andere document-standaarden (Open Standaarden).

Het doordrammen van deze ijdele en niet realistische wens in de politiek gebeurt in bepaalde mate succesvol. Gelukkig is men in Den Haag net tot de ontdekking gekomen dat er elk jaar ongeveer 5 miljard Euro wordt weggegooid aan mislukte en te hoogdravende IT-projecten. Zou dat niet het geval zijn, dan zou Nederland zich wel eens vreselijk in de ellende kunnen storten door hals over kop over te gaan stappen op nieuwe standaarden en nieuwe software.

Mijn bedrijfje draait na twee weken worstelen weer. Slechts enkele zaken gebeuren al in de nieuwe werkomgeving en met nieuwe methoden en standaarden. De cruciale productieprocessen gaan stap voor stap over. Eerst ontwikkelen en testen in de nieuwe omgeving en dan pas de productie overzetten naar de nieuwe omgeving.

Lees ook:Tribal usership Windows tegen de rest van de wereld
Lees ook:Linux in een condoompje
Lees ook:Oh Linux-gemeenschap, ik moet diep door het stof…
Lees ook:Linux, zwaar ruk: leuk voor later
Lees ook:Met pensioen

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Van werkend naar Open Source

  1. Reinout van Schouwen

    Nu ga je toch te ver, Victor. De term ‘OpenSource-extremist’ vat ik op als een persoonlijke aanval, omdat ik tot degenen behoor die groot voorstander zijn van de “open overheid”. Vanuit rationele kosten-/batenoverwegingen heeft de Tweede Kamer nota bene in 2002 unaniem besloten dat de overheid in 2006 van open standaarden en open source gebruik zou moeten maken. Vorig jaar heeft een groot aantal gemeenten het manifest Open Overheden ondertekend.
    Mag dan in 2008 de landelijke overheid ook eens mee gaan doen?

    Als je echt denkt dat er hier sprake is van “doordrammen” dan ken je de materie niet. Ik raad je aan de archieven van bijvoorbeeld WebWereld eens na te spitten voor het complete verhaal.

      /   Reply  / 
  2. Victor

    Sommige woorden mag je met een knipoog nemen. Mijn ontmoeting met een beleidsmaker over dit onderwerp was de aanleiding voor dit artikel.

    Ook ik ben een groot voorstander van Open Source alsmede Open Standaarden. Maar ik ben een groot tegenstander van te snelle veranderingen in de IT.

    Ik houd meer van wat de Chinezen noemen: “langzame inwerking”. Dat geldt voor de lobby, maar ook voor het doorvoeren van veranderingen.

    Een overstap naar Open Source en Open Standaarden verlangt meer dan andere software en andere procedures. Het gaat om een cultuuromslag. En daar moet je een decennium voor uittrekken.

      /   Reply  / 
  3. Stephan

    Open standaarden kunnen anders best heel snel worden ingevoerd, dat is gewoon de manier waarop een documentje wordt opgeslagen.

    De fout is al veel eerder gemaakt, ik heb bijvoorbeeld nooit begrepen waarom een overheid in zee wil gaan met een monopolitische buitenlandse onderneming die de closed source oplossing hanteerd, de overheid is in dat geval niet in staat om de controleren hoe het OS is opgebouwd en of er geen achterdeurtjes ingebouwd zijn.

    Trouwens voor autohot key en het draaien van Windows applicaties onder linux moet je eens naar deze link kijken.

    http://www.wine-doors.org/wordpress/

    Zeker een wat ouder dtp pakket zou redelijk moeten kunnen draaien onder wine, bovendien open office kan haar documenten in groot aantal bestandsformaten naar buiten poepen.

    Daarbij kun je altijd ook nog kiezen voor een VMware omgeving voor bepaalde windows handelingen in mijn geval is dat noodzakelijk voor een aantal van de Elsevier Fiscale pakketten hiervoor heb ik op de server een virtueel XP machientje draaien.

    Het grote voordeel van open standaarden is dat softwarebouwers niet meer vast zitten aan een enkel OS (microsoft) maar dat er crossplatform ontwikkeld kan gaan worden, immers het boeit namelijk niet wel OS je gebruikt de documenten kunnen wel worden gelezen.

    Het grote voordeel van open source is dat applicaties en verbeteringen hierop door meerdere aanbieders kan worden gemaakt, voor maatwerk zit je niet meer vast aan één leverancier. Dat dit traject langer duurt is logisch omdat pakketten nu eenmaal niet binnen 3 jaar worden vervangen.

      /   Reply  / 
  4. Stephan

    Misschien is het een idee om Corel Ventura dan maar aan te schaffen voor linux ;)

    Corel Ventura 10 is volgens mij ook voor Linux uitgebracht.

      /   Reply  / 
  5. Arjen Kamphuis

    Beste Victor,
    Je hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met de wens van ons parlement (je weet wel, van die gekozen volkvertegenwoordigers) dat de overheid met open standaarden moet werken. Maar om dat te doen op basis van name-calling en jou eigen specifieke IT-problemen is een beetje slap.

    Eerst verhaal je over je afhankelijkheid van windows door de verbondenheid met applicaties. Een vervelende situatie die vooral bestaat door slechte marktwerkeing op de desktop. Als je al die dingen per se op 1 PC wil doen waarom dat geen muti-boot oplossing. Wat is nou echt het probleem?

    Vervolgens neem je jou probleem als aanloop om aan te tonen dat het nieuwe beleidsplan niet kan werken? Niemand zegt dat jij alles met opensource moet doen. En het Actieplan verplicht overheden niet opensource te gebruiken. Het verplicht ze wel er serieus naar te kijken. Aangezien een flink deel van de rijksoverheid helemaal geen scanners en DTP-spullen nodig heeft om hun werk te doen is er geen reden waarom opensource (op termijn, want het hoeft echt niet meteen) hier mee zouden kunnen werken. Zoals de Franse Gendere met 70.000 werkplekken aan het overstappen is de en Spaanse provinci Extremadure er al enige tijd geheel mee werkt.

    Een flink deel van de verspillingen waar je over spreekt worden veroorzaakt door gebrek aan open standaarden en het eindeloos herkopen van software licenties op commodity producten.

    De transitie naar een normalere markt voor kantoorautomatiserings software en standaarden zal zeer geleidelijk verlopen (en dat was dus ook het plan).

    Lees het actieplan eens voordat je onjuiste en onzinnige dingen roept. Het geheugen van Google is immers lang.

    Met vriendelijke groet,

    Arjen Kamphuis

      /   Reply  / 
  6. Victor

    Hallo Arjen, we hebben elkaar, naar ik meen, bij Microsoft al eens ontmoet tijdens een ‘voeten op tafel’ gesprek.

    Zoals altijd gaan praktijk en theorie niet echt hand in hand. Al wat ik wil zeggen met mijn artikel (en wat er ook overduidelijk staat) is dat geleidelijke overgang beter en kansrijker is dan geforceerde overgang.

      /   Reply  / 
  7. Arjen Kamphuis

    Ha Victor,

    Geleidelijkheid is prima. Zijn we het over eens. Daarom komt het beleid pas 5 jaar na de initeele wens van de kamer geleidelijk op gang. Dit staat ook overduidelijk in het Actieplan dat je kan downloaden van minez.nl

    Maar noem mensen die dit (op verzoek van parlement en regering) in beleid hebben vervat dan geen extremisten. Da’s stemmingmakerij en doet de geloofwaardigheid van je verhaal geen goed.

    Mvrgr,
    Arjen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>