Oh Linux-gemeenschap, ik moet diep door het stof…

Lekker, LinuxLinux-lezers kunnen nog lange teksten aan. Dat moet wel anders zouden ze nooit de ellenlange Man-pages en zo kunnen lezen. Ik kan dit genante verhaal dus langzaam opbouwen en de climax achterin zetten. Hopend dat dan zelfs de Linux-mensen zijn afgehaakt.

Eergisteren een iPhone (uit Engeland) opgehaald. Prachtig ding, alles werkt, behalve de synchronisatie met mijn Windows-werkpaard. Lullig, want de iPod-functie werkte daarom niet. Meteen op het iPhone-forum gegaan om naar oplossingen te zoeken. Antwoord aldaar: koop toch een Mac.

'Tuurlijk, niet aardig, zelfs wat pedant van die Mac-mensen om je zo af te schepen. Vooral omdat het dit keer niet aan Windows lag.

Linuxers zijn aardiger 

De Linux-gemeenschap die me enkele maanden geleden hielp om Linux op mijn werkpaard aan de gang te krijgen, was een stuk geduldiger en vriendelijker. Ook vaak volstrekt onbegrijpelijk met allerlei technische mumbojumbo, maar dat hoort schijnbaar bij Linux.

Maar alle moeite ten spijt: iTunes op mijn pc wilde niet samenwerken met iTunes in mijn iPhone. Ondanks veel goedbedoelde adviezen en mijn eigen (toch omvangrijke) kennis van Windows en communicatieprotocollen. Uiteindelijk was het zelfs eenvoudiger om een muziekserver in de iPhone op te bouwen – jawel – dan iTunes-synchronisatie aan de praat te krijgen. Mijn hele straat kon dus nu wel muziek afspelen gehost vanaf mijn iPhone, maar iTunes in de iPhone zelf kon dat niet.

Motherfuckerboard

Toen de iPhone wel ineens moeiteloos met een van mijn andere pc's wilde communiceren, ben ik opnieuw mijn werkpaard gaan testen. Geen standaard testprogrammaatjes van internet, maar diepgaande hardwaretests. Het moederbord doorgemeten op allerlei punten.

En wat blijkt nu: mijn moederbord is niet meer integer. Het heeft flaws in communicatie met de USB- en SATA-poorten. Windows treft geen blaam. Ook de moeizame communicatie met een All-in-one scanner komt door dit euvel.

Linux treft geen blaam 

Hier moet ik door het stof voor de Linux-gemeenschap. Ook Linux trof dus zeer waarschijnlijk geen blaam voor het halsstarrig dienst weigeren op mijn werkpaard.

Een maand lang heb ik op dat rotding zitten ploeteren, maar vooral met de beschuldigende vinger naar Linux gewezen. Uitlatingen als Linux is leuk voor ouwe meuk, verwarmden welliswaar mijn onder het vriespunt gezakte humeur, maar niet dat van de Linux-extremisten (zoals ik ze toen inmiddels noemde).

Tot mijn verdediging kan ik slechts aanwenden dat alle gewone softwarematige tests op mijn pc geen problemen wisten te signaleren, zelfs de Linux-tests niet. Ik moest er dus toch vanuit kunnen gaan dat het echt niet aan mijn hardware lag?

Ik vraag dus om vergiffenis en doe (wederom) de volgende plechtige beloftes: ik koop een nieuw moederbord en met het nieuwe zaakje nodig ik mezelf uit op de Ubuntu-dag in mei, alwaar men mijn pc mag lekschieten met alles wat Linux kan. Daarna zal ik nooit meer een negatief woord uiten over Linux, althans over de technische kant van Linux.

Want ik blijf erbij dat Linux nog steeds geen consumentenplatform is… 

Lees ook:Linux is leuk voor ouwe meuk
Lees ook:Lief Linux-dagboek… Mandriva, Ubuntu of Kubuntu?
Lees ook:Linux-dagboek, durf ik?
Lees ook:Met pensioen
Lees ook:Linux, zwaar ruk: leuk voor later

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Oh Linux-gemeenschap, ik moet diep door het stof…

  1. Stephan

    Nu staat mij iets van bij dat ik je al eerder aangaf dat het probleem dieper ligt.

    Ik wil wel iets vóór windows zeggen, blijkbaar is XP in staat om toch nog te draaien op een bagger-bord.

    Als je dan toch weer gaat testen met linux, neem dan ook Ubuntu mee, bij voorkeur versie 8.04 LTS (komt uit in april)

      /   Reply  / 
  2. Victor

    Ja, Stephan, dat klopt. Maar als geen enkele test iets aanwijst, dan kom je niet verder. Uiteindelijk moest de multimeter e.d. erbij komen om het def. vast te stellen.

    Nu dus op zoek naar een moederbord waarbij succes verzekerd is met Linux. Tips? Ik heb een AMD 64 Dual Core 3800+

    Over een maand ga ik weer met Linux spelen. Eerst mijn laatste computerboek af en het voorhuis verbouwen (van mijn oude boerderij).

      /   Reply  / 
  3. Stephan

    Met de 64bits versie van Ubuntu heb ik slechte ervaringen maar dat kon ook wel eens een mobo-probleempje zijn geweest.

    Mijn enige tip is eigenlijk koop een A-merk, daarmee heb je een zeer goede kans dat alle drivers in de kernel zijn ingebakken.

    Wat betreft je laatste zin (hoezo diep door het stof ;) ) Wat versta je onder een consumentenplatform?
    Als je daarmee bedoeld
    - Surfen
    - Emailen
    - Tekstverwerken
    - Instant messaging
    - Printen en scannen

    Dan is Linux wel degelijk geschikt als consumentenplatform, tot die conclusie zul je zelf ook wel komen als je je PC opnieuw installeerd met een werkende mobo.

    Het enige waar de gemm. consument tegenaan kan wandelen is het feit dat een aantal sites niet werken volgens de w3c standaard, maar dat probleem heb je in windows ook als je geen gebruik wenst te maken van MSIE.

    Het probleem met Linux ontstaat alleen maar als je de bekende specialistische windows-software wil gaan draaien, maar dat geld dan ook weer voor de MAC, en die heeft desondanks haar marktaandeel meer dan verdubbeld.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>