Linux is niet geschikt voor de consument

flickr.com)Linus Thorvalds – geestelijk vader van besturingssysteem Linux – meent dat de doorbraak van Linux vooral wordt tegengehouden door angst bij de consument. Dit meldt hij in een interview op linux-foudation.org.

Linus demonstreert daarmee zijn enorme vertrouwen in Linux, maar ook zijn beperkte kennis van de consumentenmarkt. Linux is namelijk nog steeds ongeschikt voor de 'eenvoudige' consument…

Ik weet dat ik me met deze opmerkingen – net als met mijn vorige (Linux is leuk voor ouwe meuk) – de woede van de gehele Linux-clan op mijn nek haal, maar ik probeer het gewoon nog een keer toe te lichten.

De consument is het uitgangspunt 

Om te beginnen heeft een consument niets te maken met het feit dat veel hardware-fabrikanten geen goede drivers maken voor Linux. Ook niet met het feit dat heel veel algemeen gebruikte pakketten niet voor Linux bestaan en ook niet met het feit dat veel webdiensten (voor bijv. internetbankieren of treinkaartjes bestellen) alleen in Windows draaien.

De consument wil daarover niet hoeven nadenken, maar wil gewoon kunnen doen wat hij altijd deed met de computer. Hij wil bestandjes kunnen uitwisselen met werk of vrienden en wil dat meteen kunnen. De doorsnee consument is gemakzuchtig, maar dat kan ook want Windows komt die gemakzucht tegemoet.

De bezwaren uit de Linux-gemeenschap op hetgeen hierboven staat, zijn altijd van ideële en van technische aard. Al die bezwaren en tegenwerpingen zijn allemaal stuk voor stuk terecht, maar helaas pindakaas niet relevant. Relevant is dat de consument gewoon makkelijk wil computeren.

En toch heeft Linus geen gelijk…

Linus Thorvalds noemt dit angst voor het onbekende, maar dat is het niet. Om te beginnen kan de consument nog nauwelijks een Linux-pc kopen. Er zijn bar weinig consumentenwinkels (wel specialisten) die Linux-pc's aanbieden. De doorsnee consument kan simpelweg dus geen Linux kiezen.

Maar er is nog iets wezenlijk verkeerd aan Linux' pogingen om de consumentenmarkt te veroveren. De Linux-distri's proberen het op de Microsoft-methode, terwijl veel beter voor een variant op de Apple-methode gekozen kan worden.

De Microsoft-methode

Linux Apple WindowsDe Microsoft-methode is een OS maken waarvan je weet dat de meeste hardware er mee kan werken. Hoe weet Microsoft dat? Simpel: elke hardware-boer moet wel aansluiten op Windows en Microsoft kan als monopolist altijd het beschuldigende vingertje naar hardware-boeren wijzen als er problemen zijn met hardware.

Linux mist dus twee belangrijke ingrediënten om de Microsoft-methode te hanteren: monopolie en monopolie.

De Apple-methode

De Apple-methode is tegenovergesteld aan de Microsoft-methode. Apple kiest een aantal hardware-profielen en doet gericht zaken met enkele hardware-fabrikanten. Apple levert zelf de computer en weet dus precies welke hardware daarin zit. Apple OS (OS X) sluit daardoor naadloos aan bij de hardware. En ook extra hardware die voor Apple wordt aangeboden doet dat en vermeldt dat duidelijk op het doosje.

Niemand met een Apple haalt het in z'n hoofd om bijvoorbeeld een printer of grafische kaart te kopen waarbij niet expliciet vermeld wordt: geschikt voor OS X of Leopard of iets dergelijks. De Apple-klanten nemen genoegen met het beperkte aanbod aan hardware (en de hogere prijs), maar kunnen ook terugvallen op de verkoper als er iets niet werkt. Daarvoor wordt ook die hogere prijs betaald. 

De Linux-method: het beste van twee werelden

De Linux-methode zou idealiter bestaan uit een netwerk van gewone computerwinkels die zelf configuraties samenstellen, of klare configuraties kopen bij een merkleverancie. Van al deze Linux-pc's kan met zekerheid gesteld kan worden dat de onderdelen probleemloos en automatisch geïnstalleerd worden door de moderne Linux-distri's (zoals Ubuntu, Mandriva, Suse, Fedora).

Deze computerwinkels kunnen ook zelf Ubuntu, Mandriva of Suse op de pc installeren en kunnen dat ook in de prijs verrekenen.

Maar er is meer nodig om de consument op Linux te krijgen: informatie. Jaja, genoeg info over Linux op internet te vinden, maar de gewone consument zal weinig begrijpen van het volgende goed bedoelde advies: 

in /etc/sane.d staat een bestand genaamd mustek_pp.conf met een hoop
regels voor mustek en lifetec scanners. Misschien als je de regel die
op jouw scanner betrekking hebben uncommand en de rechten op dat
bestand op 660 zet dat het werkt, eventueel even herstarten.

De hulp is goedbedoeld, maar is totaal niet geschikt voor de vraagsteller, die eigenlijk gewoon wil scannen. Nog een quote geeft duidelijk aan wat de vraagsteller even moet doen:

>- in etc/sane.d/mustek_pp.conf het # weggehaald voor mijn printer type;
'scanner Mustek_600CP 0×378 cis600' en volledigheidshalte maar gereboot
- in bios poort ipv SPP op EPP gezet
- als user: sane-find-scanner -p vindt geen par printer
- als root: sane-find-scanner -p geeft

Huh? En dat dan meestal ook nog in het Engels…

Toegankelijkheid begint met info

Om Linux toegankelijk te maken, moet de eenvoudige consument twee dingen hebben: een werkende computer met randapparatuur en toegankelijke info. Voor die werkende computer  moeten de verkopers en de gebruikersgroepen (zoals die van Ubuntu) zorgen.

De consument moet in de kiosk tussen alle pc-blaadjes ook een toegankelijk Linux-blad vinden. Met handige en eenvoudig uit te voeren Linux-tips, leuke weetjes, lijsten met geschikte hardware, nieuwe programma's, etc.

Zolang Linux nog alleen voor de happy few is, zal geen uitgever zich aan zo'n bladformule branden. Uitgevers lopen namelijk altijd achter de markt aan en nooit voor de markt uit.

Stenen vangen

"Hij die vrij van Windows is werpe de eerste steen."Ik vrees dat ik na dit artikel weer een hoop stenen mag vangen. Ook bij eerdere artikelen over dit onderwerp werd ik gestenigd en gevierendeeld door mensen uit de Linux-gemeenschap. Begrijpelijk, want Linux is beter dan Windows, zowel technisch als qua gebruiksvriendelijkheid (als het eenmaal draait…).

Werp dus die stenen maar, maar denk tijdens het stenigen even over het volgende na. Wie voelt zich geroepen om mee te denken en mee te werken aan een commercieel concept voor een Linux-website geschikt en bestemd voor de consument.

Linus Thorvalds meent immers: onbekend maakt onbemind. We  moet er dus voor zorgen dat Linux een ander imago krijgt dan het huidige zolderkamer-techneuten-imago. Dat begint met info, info en nog meer info.

Lees ook:MacOs X wel op Intel, niet op de pc
Lees ook:Denktank wil pc’s zonder OS
Lees ook:Zet Linux op je PS3
Lees ook:Jippie, wel Linux, maar heel veel Geen
Lees ook:Nederland – Microsoft-land: geen Linux-pc te vinden

29 Reacties // Reageer

29 thoughts on “Linux is niet geschikt voor de consument

  1. Jan Wesselink

    Nee hoor, Linux is niet beter , het is anders.
    En ik begrijp best dat de meeste mensen een p.c. hebben om deze gewoon te gebruiken en niet om te sleutelen aan het besturingssysteem, toch zul je dat wel moeten met Linux om het goed aan de praat te krijgen, geen 1 distributie uitgezonderd…

    Aan de andere kant… hoeveel uren is er in Windows gestoken toen men voor het eerst met een computer ging werken?…
    Overschakelen kost weer een hoop tijden daar zit niet iedereen op te wachten.

    Voordeel van Linux vind ik wel dat het minder gevoelig (lees: nauwelijks ) gevoelig is voor virussen, en het is (bijna altijd) gratis.

    Als je geen zin hebt om te sleutelen aan een o.s. en als Windows goed (…) werkt, stap dan niet over.
    Stel je voor dat linux populair zou gaan worden bij de groete meute, dan krijgen Linux gebruikers misschien zelfs te maken met virussen e.d. ;-)

    m vr gr

    Jan ( een tevreden Linux _gebruiker_ )

    p.s. Geen steniging dus, maar meer een ietwat gecorrigeerde bevestiging van jouw verhaal.
    Hoewel ik vind dat je soms wat kort door de bocht bent als het over Linux gaat ;-)

      /   Reply  / 
  2. Victor

    Kort door de boch is prima, zolang je er maar niet uitvliegt.

      /   Reply  / 
  3. Stephan

    Toch vreemd dat mijn Ubuntu distrootje beter out of the box werkt dan XP, aangezien ik voor XP nog een aantal drivers los dien down te loaden of te installeren.

    Het grote probleem van Linux is niet de compabiliteit met verschillende Hardware maar het feit dat hardwareboeren simpelweg geen linux drivers leveren.

    Het voorbeeld dat je aanhaald mbt de scanner, is dat nu de fout van de linux communitie of van Mustek die het verrekt om drivers te leveren.

    Daarbij staat vista ook niet bepaald bekend om haar backward compabliliteit, m.a.w. met Vista gaat Microsoft er maar vanuit dat je allerlei nieuwe hardware aanschaft.

    PS. ik vraag mij af of je mustek werkt op vista.

      /   Reply  / 
  4. Victor

    Stephan: lees nou eens eerst voordat je mijn woorden herhaalt.

      /   Reply  / 
  5. ReinoutS

    zie subject :)

    De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat scannerondersteuning onder Linux inderdaad niet geweldig is. Maar hoe erg Windows ook z’n best doet om die complexiteit weg te moffelen, een pc blijft nou eenmaal een apparaat met een schier oneindige hoeveelheid aan mogelijke combinaties van chipsets en randapparatuur. Het verschil is dat je er onder Linux nog achter kan komen waar het aan ligt als het misgaat, en je dat onder Windows niet of heel moeilijk zal lukken.

      /   Reply  / 
  6. Stephan

    In zoverre dat je in je stuk aangeeft dat er grote en onoverkomelijke compabiliteitsproblemen zouden bestaan onder een distro als Ubuntu t.o.v. Microsoft. Ik denk dat dat reuze meevalt.

    Toegegeven, wat gebruikersgemak en driverbeschikbaarheid betreft staat XP met kop en schouders boven de rest (voorlopig en afgezien van de veiligheid e.d.).

    Je gaat in je stuk (prima geschreven overigens) er vanuit dat de marktpenetratie van linux distro’s achterblijft vanwege de mate waarin ze toegankelijk zijn, ik ben dit, tot op zekere hoogte niet met je eens.

    Wat betreft OSX heb je gelijk, Apple heeft een totaalconcept in de markt gezet waarbij OS en Hardware niet van elkaar los zijn te zien, en dat alles van een hoogwaardige kwaliteit.

    Wat betreft Microsoft ga je geheel voorbij aan de zgn vendor-lock-in en verplichte winkelnering die ze er bij de distributie van microsoft producten op na houden. Het is praktisch onmogelijk om als beginnende gebruiker een desktop/notebook te kopen ZONDER microsoft producten.

    Zelfs al zou er een linux distro bestaan waar alle drivers beschikbaar zouden zijn en waarop linuxversies van alle software zou kunnen draaien, dan nog zou deze distro het enorm zwaar hebben om Windows van de troon te stoten, vanwege de monopolistische truuks die Microsoft heeft toegepast. Denk maar even aan de recente discussies mbt opensource aanbesteding, ooxml discussie en patentperikelen. Gelukkig gaan de ogen in de EU langzaam open en probeert men het monopolistische handelen van MS enigszins in te tomen. Maar er veranderd zeer weinig als de “simpele” consument nagenoeg geen keuze in het OS heeft bij de aanschaf van een nieuwe computer.

    Het merendeel van de thuisgebruikers speelt een eenvoudig spelletje, wil kunnen mailen, briefje typen, surfen en chatten, het grootste deel van de hardware, zeker als het gaat om eenvoudige PC’s zonder moeilijke randapparatuur draait als een zonnetje op een distro zoals Ubuntu daarbij komt ook nog eens dat alle noodzakelijk software bij een basisinstallatie is toegevoegd. (Open office, Evolution, Gaim/Pidgin, Firefox en spelletjes). Zelfs het installeren van een Printer is veel eenvoudiger geworden met de nieuwe Cups-software.

    Wat betreft gebruikersgemak is Ubuntu 7.10 – XP behoorlijk dicht genaderd.

    http://www.ubuntu-nl.org/ondersteuning/community/

    Met je laatste zin ben ik het ook maar deels mee eens, natuurlijk is informatie belangrijk maar als de consument geen keuze heeft is info ook niet meer relevant.

      /   Reply  / 
  7. Victor

    Stephan en Reintout, dank voor jullie commentaar. Zoals ik al schrijf: eerst de pc, dan de info. De info is echter nog lang niet toegankelijk genoeg voor de ‘eenvoudigen’. Zoals Linux jullie vakgebied is, is toegankelijkheid het mijne.

    Vandaar ook eigenlijk een stille oproep aan de Mandriva- en Ubuntu-clans: kom eens brainstormen over mogelijkheden. Dit is een uitnodiging, waar ik morgen uitgebreid op terugkom. Hopelijk jullie ook.

      /   Reply  / 
  8. Stephan

    Beste Victor,

    Was het maar waar dat Ubuntu en linux in het algemeen, mijn vakgebied was. Ik ben eigenlijk per ongeluk met linux in aanraking gekomen, toen ik mijn eerste thuisservertje wilde installeren (destijds red hat) en net zoals ik in het begin enorm veel tijd in Dos/Windows heb gestoken om dat onder de knie te krijgen doe ik dat nu met Ubuntu.

    Ik heb een eigen administratiekantoor en ik geloof dat ik het enige bedrijf ben dat op linux is overgegaan, bedrijfsmatig, en daar begint ook mijn ergenis, het is namelijk bijna onmogelijk om volledig over te stappen op een ander besturingsysteem, in serverland is dat wel eenvoudig aangezien het grootste deel van de servers inmiddels al een *nix variant is, (op het web althans). Op de desktops gaat het simpelweg niet.

    Wel het office pakket, internet en mail maar niet de zakelijke software. Er is bijvoorbeeld maar 1 aanbieder van administratiesoftware die een *nix applicatie heeft ik draai daarom nog steeds Exact voor DOS, wat ook prima gaat overigens (zelfs online :) tbv thuiswerk) maar de fiscale software draait uitsluitend onder windows, hierdoor moet je allerlei noodgrepen uithalen om het onder linux draaiende te krijgen o.a. middels wine en dan nog werkt het niet tadeloos, ik heb daarom gekozen voor een VM-ware oplossing.

    Er valt dus nog heel veel te doen en info is daar een onderdeel van, toch zie je de tendens veranderen, MS verliest marktaandeel aan Apple, ik meende zelfs 4 % over het afgelopen jaar en OSX is ook een *nix desktop. Dit heeft o.a. te maken met Vista en de onwil van de gebruiker om hierop over te stappen, er is dus weer, hetzij een kleine, keus.

    Ik verwacht dat over 5 tot 10 jaar de kaarten heel anders geschud zullen zijn. Zeker als je ziet wat Ubuntu heeft gepresteerd op het gebied van gebruikersvriendelijkheid en ondersteuning sinds versie 6.04 (april 2006), ik test nu versie 8.04 (april 2008) en wederom zijn er enorm veel verbeteringen zichtbaar.

    Ook een aantal hardware boeren beginnen nu drivers voor Linux te maken, NVidia heeft inmiddels er een op zijn downloadsite staan, ati ook maar dat is een bagger driver. (misschien lost dat ook je probleempje op in dat andere topic), dus heel, (te) langzaam zie je de interesse van hardwareboeren verschuiven, maar ook van grote pc aanbieders zoals Dell.

    We leven in een intressante tijd in ICT land. Ik heb deze site aan mijn RSS feeder toegevoegd dus je zult mij nog wel vaker hier zien verschijnen.

      /   Reply  / 
  9. Victor

    Hallo Stephan,

    Ook ik ben dus nu als ondernemer aan het overstappen, en dat gaat niet makkelijk. Alles is wel voor Linux te vinden, maar je moet soms het wiel opnieuw uitvinden.

    Succes ermee, leuk dat je blijft.

      /   Reply  / 
  10. Stephan

    Voordeel Ubuntu/Linux desktop: Lage kosten per werkplek (ik heb er hier 4)
    Nadeel Ubuntu/Linux desktop: softwarebouwers bouwen alleen voor Microsoft omgevingen.

    De combinatie van linux-desktop en een VM-ware server is dan aan te raden, op de VM ware server laat je Windows XP draaien, deze is simpelweg te benaderen via de Terminal Server Client (TSL), dit is niet geschikt voor hele zware applicaties zoals videobewerking of CAD.

    In sommige gevallen werkt Wine ook ik heb daarvoor cross-over aangeschaft, dit is een pakketje van rond de 50 euro hierdoor is het mogelijk om MSIE en MS office te draaien, dat laatste doe ik niet ivm licenties. Maar er is ook een IE4Linux down te loaden.

    Doordat IE niet werkt volgens de W3C standaarden (een monopolist hoeft zich immers niet te conformeren aan deze standaarden) werkt Firefox in een aantal specifieke gevallen niet.

      /   Reply  / 
  11. Ivo

    Hallo Victor!

    Leuk stukje, heel herkenbaar :)

    Ik ben zowel systeembeheerder op een school als ondernemer.

    Ik snap heel goed waar je met je verhaal op doelt: de gemiddelde Windows gebruiker is echt extreem gemakzuchtig.

    Neem nu het wachtwoord om in te loggen op de computer: de gemiddelde Windows gebruikers vinden dat maar lastig. Dus loggen ze of in met een blanco wachtwoord en als ze de enige gebruiker zijn gaat dat automatisch na het opstarten van de computer.

    Lekker makkelijk.

    Zo kreeg ik laatst een melding van een klant waar ik een dualboot Windows XP / Ubuntu installatie op had gezet. Ik wilde hem bekeren, zeg maar. Ik had hem laten zien hoe hij tijdens het starten voor Linux kon kiezen.

    Na enige tijd stuurde hij een mailtje: Ubuntu deed het niet meer! Na enig navragen bleek hij het inlog wachtwoord vergeten te zijn. Dat was hij thuis tenslotte ook niet gewend van zijn Windows XP.

    En zo kom ik dagelijks nog wel veel meer van die hele kleine bezwaren tegen waardoor Windows-adepten bijvoorbeeld ook niks moeten hebben van Apple :) Laat staan van Linux ;)

      /   Reply  / 
  12. Toran Korshnah

    Linux is tof en erg goed, maar Vista is gebruiksvriendelijker. Ik kan ook meer met Vista doen want er is gewoonweg meer software. Sorry, hoor, maar zolang Linux niet gebruiksvriendelijk is (OSX is dat wel)en techneuttaal hanteert om iets uit te leggen blijft Linux een OS voor de liefhebbers only. Nog iets, zolang Linux geen games-platform wordt, blijft Linux niet geschikt voor de homePC. Mensen spelen nu eenmaal graag.

      /   Reply  / 
  13. Victor

    Toran, just my point. Technisch is Linux in alle opzichten beter, maar voor de eindgebruiker is Linux nog niet geschikt.

      /   Reply  / 
  14. Stephan

    @Toran Korshnah

    Dat laatste ben ik met je eens, linux is geen gamers PC omdat developers het verrekken om in OpenGL te programmeren, men gebruikt liever de microsoftmethode DX9 /10

    Maar ook de gamersmarkt is aan het verliezen op de PC door groei van consoles. Een groot deel van de thuisgebruikers hobbelen alleen een beetje op internet, willen hun email checken en zo nu en dan een briefje tikken.

    Wat betreft gebruikersvriendelijkheid, is het niet eerder een kwestie van onbekend maakt onbemint, heb je bijvoorbeeld Ubuntu 7.10 al eens bekeken.

      /   Reply  / 
  15. Stephan

    Toch nog even een aanvulling, ik ben nu bezig om Windows XP op mijn laptopje opnieuw te installeren en ik heb de proef eens op de som genomen. Ik heb voor de gein de Driver CD’s (want het zijn er meerdere) niet meegenomen.

    Installatie van XP is gepiept in ongeveer 40 min. maar dan begint de ellende. Windows XP ondersteund namelijk niet out-of-the-box de LAN en de Wireless lan. Het is dus onmogelijk om contact te maken met het internet om de juiste drivers, die natuurlijk ruim beschikbaar zijn, binnen te halen.

    Na een standaard install heeft Windows XP de Ethernetcontroller, de Multimedia-audiocontroller, netwerkcontroller, PCI modem, en de Videocontroller niet geinstalleerd, maar hij heeft ook nog eens een _onbekend apparaat_ gevonden. Vind hiervoor maar eens een driver, aangezien Windows ook geen melding maakt wat dit dan wel voor een driver kan zijn.

    Door het missen van behoorlijk cruciale drivers, namelijk de Lan drivers, moet ik mijn Ubuntu machientje starten en vervolgens bij ASUS de drivers gaan downloaden, branden op CD en installeren op mijn windows XP laptop, tijd ongeveer 45 minuten.

    Dan ben je er nog niet, immers Windows XP beschikt niet standaard over een Office pakket, die moet ook nog eens worden geinstalleerd, wil je het netjes doen moet je er ook nog eens dik voor betalen.

    Nu weer terug naar het “gebruikersonvriendelijke” Ubuntu. Installatietijd 20 minuten. Maar dan werkt bijna alles, behalve de videodriver die gaat niet verder dan 800×600. Maar na het opstarten herkent Ubuntu deze als restricted en vraagt of hij deze mag installeren. Dan doet hij het wel op 1024×768 maar nog niet op mijn formaat 1200×800, hiervoor dien ik een kleine wijziging aan te brengen in het configuratiebestandje.

    Daarna moet ik de netwerkverbindingen aangeven in een ander configuratiebestandje (niet direct noodzakelijk omdat de samba ondersteuning wel werkt, maar werkt wel soepeler)

    Open office is al geinstalleerd

    Tadaa klaar, tenminste bijna dan, want je wilt natuurlijk wel flash-ondersteuning in firefox en mp3 kunnen afspelen, dit zijn ook restricted formaten (daar gaan we weer) maar die worden geinstalleerd op het moment dat je ze nodig hebt.

    Al met al duur de hele installatie 45 minuten.

      /   Reply  / 
  16. Victor

    ALS (daar draait het hele leven om…) Linux geïnstalleerd wordt op een pc die goed ondersteund wordt, DAN gaat het veeeeeel sneller dan het installeren van Windows.

    Maar ALS dat niet het geval is, DAN moet je veel verstand van Linux hebben.

    Bij Windows weet je vrijwel zeker dat er werkende drivers bij alle apparaten zitten.

      /   Reply  / 
  17. Stephan

    Het geeft in ieder geval aan dat je ook verstand van Windows moet hebben om een installatie door te voeren. Uiteindelijk ben ik gisteren de hele dag bezig geweest om de juiste drivers te vinden, en deze te installeren.

    Vervolgens heb je een schone install op een laptop waarop staat dat deze geschikt is voor XP. Het eerste stukje randapparatuur nl de Vodafone Mobile HSDPA kaart zorgde er al voor dat het hele systeem op zijn gat ging, en dus niet goed functioneerd.

    Mijn stelling is daarom deze, het maakt niet uit welk OS je gebruikt, je moet er gewoon kennis van hebben. Dat geld voor Ubuntu maar zeker ook voor Windows. Hoeveel installaties van Windows heb jij bijvoorbeeld door de jaren heen gedaan.

    Ik heb inmiddels talloze keren ubuntu geinstalleerd, en ik ben er inmiddels erg handig in geworden.

    Uiteindelijk is het succes van Linux en met name Ubuntu-linux afhankelijk van de hardwarebouwers en hun wil om drivers crossplatform te ontwikkelen.

      /   Reply  / 
  18. Dennis

    Ik heb zonet alle reactie en de blog zelf zitten lezen. Ik kom hier voor het eerst op je blog, maar weet nu al dat ik op je RSS in schrijft.

    Daarnaast wil ik mijn mening natuurlijk ook even delen. Ik heb zelf een laptop en desktop. Op mijn laptop draai ik win XP en opensuse 10.3 Ik zit altijd op mijn laptop. Ik vind opensuse zeer gemakelijk draaien met mijn laptop. Ik installeer en hij doet het. Ook het gebruik van KDE 3 Is onder opensuse heerlijk. De win XP is momenteel aan herinstallatie toe. (Na ongeveer 2 mnd draaien)

    Maar nu de desktop. Hier zit ik eigenlijk nooit achter en wordt gebruikt door de rest van mijn familie. Hierop draait ubuntu 7. Heel fijn pakt de all in one printer in een keer. En maakt gelijk internet verbinden.
    Nu is de harde schijf kapot en wil geen een OS systeem meer draaien. Ik draai nu de computer op een live CD van Ubuntu. Ik hoor helemaal niemand klagen. Hij is traag en je kunt geen flash bekijken, maar je mail checken, printen, scannen, openoffice, etc. Alles doet het.

    Men moet gewoon wennen aan een nieuwe systeem, maar alles blijft gewoon het zelfde voor de consument. En doet iets het niet, vraag je op de web en je krijgt complete worktrough’s.

    Ik ga graag met jouw de uitdaging aan om een website te maken die informatie bezit om mensen kennis te laten maken met linux. Ik vergeet nooit weer mijn eerste keer dat ik probeerde linux op mijn pc te krijgen. Zoveel keus en om gelijk afstand te doen van windows moest er toen niet aan denken. Ik heb toen wat hulp gekregen vriend en nu kan mij heel windows niks meer intreseren.
    Ik hoop dat je contact met me opneemt om de site daad werkelijk in de lucht te krijgen.

      /   Reply  / 
  19. Gijs Jansen

    Windows was bij de eerste versie ook niet geschikt voor de gemiddelde consument, en dat is het nog steeds niet.Klikken op een icoontje wilt nog wel lukken, maar als er een driver geïnstalleerd moet worden of er voor de zoveelste keer een blue screen of death te voorschijn komt of er een virus is wat met Norton o.i.d. niet te verwijderen is? Dan maak je mij niet wijs dat de gemiddelde gebruiker hiermee uit de voeten komt. En dan spreek ik uit 28 jaar ervaring. Wat dat betreft maakt het systeem niet uit voor de gemiddelde computer gebruiker.
    Het grote verschil is dat bij Linux de ondersteuning uit de gemeenschap vrij is voor de consument is en voor Windows toch echt niet, op een forum na.
    Als je volgende keer een artikel schrijft nodig dan drie leken uit zet ze achter een Windows machine,een Mac en een Linux machine,met een vergelijkbaar bureau blad met iconen,laat ze elk de drie machines proberen en vraag daarna wat ze het fijnst vonden werken.

    Met vriendelijke groet,

    Gijs

      /   Reply  / 
  20. Victor

    @Gijs. Met alle respect, maar deze discussie is al honderden malen gevoerd. Het gaat niet om het OS, maar om de beschikbaarheid van fietsenmakers in ons landje. Daar zijn er eindeloos veel van, waaronder ook heel veel prima amateurs. Elke straat, elke familie, elk bedrijf heeft er minstens een.

    Maar kom dus niet met je Ducati Desmosedici RR bij zo’n fietsenmaker…

      /   Reply  / 
  21. Gijs Jansen

    Het gaat mij ook niet om het OS.Een basic OS installeren lukt de gemiddelde gebruiker wel,cd erin klikken en klaar de een wat sneller dan de andere. En dat is ook mijn punt.Echter zo gauw er getweakt moet worden komt de specialist er aan te pas ongeacht welk systeem. Is er een probleem dito met een sterretje.En dit geldt voor elk OS.

    Kom dus ook niet met ongeacht welke bolide bij de fietsenmaker tenzij hij ook een gespecialiseerde garage heeft.

    Met vriendelijke groet,

    Gijs

      /   Reply  / 
  22. Ton

    Ik heb nog verstand van XP noch van Linux. Nadat mijn computer gecrashed was krijg ik echter met de restore cd XP er niet meer fatsoenlijk op : Internet doet het niet, beeldscherm krijg ik niet meer ingesteld, en nog wat problemen. Groot is mijn verbazing dat als ik bij wijze van ‘doe een gooi’ Ubuntu installeer. Zelfs een consumentje als ik krijg het er op, en vervolgens werkt alles. Alleen mijn (afgeschreven want toch al enigszins defecte) printer doet het niet. Beginnersgeluk ? Doe ik per ongeluk wat goed ?

    Als ik XP er wil moet zetten, moet ik er vrienden bij halen die dan wel een drivertje hier en een instellinkje daar voor mij regelen. Ubuntu kan ik zelf.

    groet, Ton

      /   Reply  / 
  23. Victor

    Helemaal top, Ton. XP weg ermee.

      /   Reply  / 
  24. Alex

    Heb deze blog bij toeval gevonden, en ben het (als zware Linux goeroe met ervaring vanaf 1993) helemaal met Victor eens. En ik ben benieuwd hoe het staat met die plannen voor een info-site, want ik ben altijd bereid om informatie te delen in begrijpelijk Consu-Nederlands…

      /   Reply  / 
  25. stephan

    Geen linux goeroe, wel een uberuser, maar die infosite, daarmee wil ik ook wel helpen.

      /   Reply  / 
  26. jb hill

    Net een Acer one gekocht…

    Ben pc helper bij Seniorweb.

    Super snel systeem ik kan er bijna alles mee!

    Ik laat mijn Vista laptop en Xp PC
    nu werkloos staan..

    Het is alleen lastig om de juiste
    programma,s te vinden!!

    Daar zou een lijst van moeten zijn!

      /   Reply  / 
  27. Caesar Tjalbo

    Mijn excuses, ik post nog een keer want zo’n heel boekwerk is anders niet leesbaar. Mijn vorige post verwijderen als het kan.

    “Relevant is dat de consument gewoon makkelijk wil computeren.”
    `
    En niet wil weten dat ‘ie een rekenwonder onder z’n bureau heeft staan of op z’n schoot heeft zitten wat met gemak rondjes om een jaren ’60 mainframe loopt. Verbonden met miljoenen computers overal ter wereld. Wat de consument als “makkelijk” ervaart is niet makkelijk maar de complexiteit is verborgen. De computer is ooit (jaren ’80 ofzo) aan de “gewone gebruiker” verkocht met als smoes dat het eenvoudig was en dat je er alles mee kon. Nu eist de consument dat het gemakkelijk is en dat je er alles mee kan maar is niet bereidt daar een prijs voor te betalen.
    `
    Mag ik ff ongefundeerd roepen dat botnets, identity theft en virussen daar het gevolg van zijn? Maar dat is niet de enige prijs die betaald wordt.
    `
    “Om Linux toegankelijk te maken, moet de eenvoudige consument twee dingen hebben: een werkende computer met randapparatuur en toegankelijke info.”
    en
    “het feit dat heel veel algemeen gebruikte pakketten niet voor Linux bestaan”
    `
    De term ‘kip en het ei probleem’ is toepasselijk, simpel gesteld: meer gebruikers betekent een betere verspreiding van informatie, drivers en software maar dat komt er niet zolang er zo weinig gebruikers zijn. Of anders gesteld: zij die moeite doen hebben geen moeite met een ander besturingssysteem dan Windows maar het betekent meer moeite moeten doen dan voor Windows. “Linux is niet geschikt voor de consument” is wat dat betreft een self-fulfilling prophecy en gaat voorbij aan een aantal niet onbelangrijke zaken.
    `
    Beste meneer Peters, ik daag u uit. Schrijf nog eens zo’n mooi stukje maar nu onder de titel “Windows is niet geschikt voor de consument”. Neem daarin eens wat punten mee als:
    - waarom wordt er gewerkt aan het verbeteren van Internet Explorer en sinds wanneer?
    - welke stappen moet ik nemen om “gewoon makkelijk” te tekstverwerken onder Windows? Wat kost dat? Hoe lang blijft die investering z’n geld waard? Wat zou er gebeuren als iedere (thuis-)gebruiker van Office ook zou betalen voor Office?
    - hoeveel “eenvoudige consumenten” ken je die Windows zelf kunnen installeren? Hoe zit het met de “toegankelijke informatie” wat dat betreft? Drivers?
    - stel: mijn band is lek. Ik naar een fietsenmaker en vraag advies. Ik ga naar een andere fietsenmaker en vraag advies. Hoeveel waarde heeft deze second opinion? Stel: je hebt een probleem met Windows. Je gaat naar een “fietsenmaker” en vraagt advies. Je gaat naar een andere “fietsenmaker” en vergelijkt het advies van beiden. Is het probleem helder c.q. opgelost of probeer je nog een “fietsenmaker”?
    `
    U begrijpt wellicht: ik ben een Linux gebruiker. Per ongeluk. M’n Windows een keer vernietigd en toen alleen nog maar de mogelijkheid om een werkend systeem te krijgen via Linux CD-ROMs omdat de Windows schijf niet werkte (Hallo Ton, geef me de vijf). Meteen in het diepe en de enige concessie die ik heb gedaan was een kabel kopen omdat m’n draadloze internet het niet deed. Inmiddels een aantal distro’s verder, een aantal andere PCs ingeregeld (incl. printers & scanners) en zelf een prachtig systeem werkend hebben wat jou een draai om de oren geeft als je het “ouwe meuk” zou noemen.

      /   Reply  / 
  28. Victor G. B. Peters Auteur

    Beste Ceasar, ik neem je uitnodiging aan. Ik zal een dezer dagen een artikel schrijven over het juiste OS voor de consument.

    Overigens moet ik wel even kwijt dat jouw commentaar op Windows niets verandert aan de ontoegankelijkheid van Linux voor eenvoudige eindgebruikers. Jij bent een hobbyist – dat is duidelijk – en dus niet de eindgebruiker waarop ik doel.

      /   Reply  / 
  29. pako

    Ben een al een tijdje overgestapt op linux Ubuntu 904 na jaren met XP gewerkt te hebben, ik heb er nog geen spijt van gehad.Voor mij liggen de voordelen van linux hoger dan de comptabiliteit van sommigen software en hardare programmas.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>