Microsoft struikelt over eigen OOXML

Eerst een lange en dure strijd om de eigen OOXML-standaard tot ISO te verheffen, en dan zelf die standaard niet hanteren. Microsoft bakt ze weer bruin. De strijdbijl met de Open Standard-wereld is nog niet begraven, of Microsoft heeft al weer schijt aan haar eigen tot ISO verheven standaard.

Microsofts .docx-formaat voldoet – zo blijkt uit een uitgebreide test. Een lang en ingewikkeld verhaal, maar het komt er in het kort op neer dat MS bij het ontwikkelen van Office 2007 geen rekening heeft gehouden met het feit dat MS de ISO strijd zou winnen. Maar liefst op 122.000 punten struikelt Office 2007 over deze nieuwe en strenge ISO-norm. 

Dan doemt natuurlijk de vraag op, of MS bereid is al die zaken te herstellen in Office, of gewoon verder gaat op haar eigen weg. Het is voor de monopolist natuurlijk eenvoudiger om .docx als kwasi-ISO te hanteren dan verder te investeren in het ISO-OOXML format voor documenten. Wat maakt het ook uit.

Lees ook:Ook Microsoft Office op het web
Lees ook:Open document format in de lift
Lees ook:Microsoft gaat Open Source
Lees ook:Adobe-documenten online
Lees ook:Open XML of ODF – rellen, complotten en intimidatie

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Microsoft struikelt over eigen OOXML

 1. Stephan

  OOXML is toch een wassen neus, dat is alleen maar ingedient om het monopolie van Microsoft in stand te kunnen houden.

  Ze hebben nu een standaard OOXML maar ik durf een wedje te leggen dat DOCX straks alleen goed uit te lezen is met Microsoft Office en dat andere Office-pakketten dit moeilijk kunnen converteren

  Dan heeft het marketingapparaat weer een tool waarmee ze kunnen aantonen dat open standaarden slecht zijn en dat Microsoft de enige echte wereldstandaard moet zijn.

    /   Reply  / 
 2. Victor

  ben bang dat je gelijk hebt Stephan.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>